Φλορέτ – ιδέες για την αξιοποίηση μιας μικρής ιστορίας για μεγάλες αλλαγές
Υπάρχουν φορές που πρέπει να αφήσουμε το σπίτι μας. Υπάρχουν φορές που το νέο σπίτι είναι μουντό. Μπορεί άραγε να συμβεί κάτι που θα φέρει ξανά χρώμα στη ζωή;
Στο βιβλίο αυτό βλέπουμε πως ναι, μπορεί! Ένα μικρό γεγονός, που ίσως να φαντάζει ασήμαντο, μπορεί να προκαλέσει τεράστιες αλλαγές. Λένε πως το πέταγμα μιας πεταλούδας στον Αμαζόνιο είναι ικανό να προκαλέσει βροχή στην Κίνα. Στο Φλορέτ ένα μικρό φυτό μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία ενός μικρού δάσους ανάμεσα στα σπίτια!
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Όταν η Μάε μετακομίζει από την εξοχή στην πόλη νιώθει πολύ λυπημένη και μόνη, της λείπουν οι μηλιές και τα χαμομήλια της παλιάς της ζωής και όλα όσα την έκαναν χαρούμενη. Στην πόλη τα πάντα της φαίνονται τόσο ξένα και απόμακρα…Η ανακάλυψη ενός μικρού φυτού έξω από ένα ανθοπωλείο θα φέρει μεγάλες αλλαγές στην καινούρια της ζωή!
Το Φλορέτ είναι ένα βιβλίο για τις αλλαγές. Αλλαγές που συνδέονται με τη μετακόμιση μιας οικογένειας, με την μετάβαση από τη φύση στο αστικό περιβάλλον και τελικά την αλλαγή που μπορούμε να κάνουμε εμείς στο χώρο και ο χώρος σ’ εμάς!
Φανταστικότητα:
Εσύ τι μικρή αλλαγή μπορείς να κάνεις στον χώρο γύρω σου; Υπάρχει κάτι στην σχολική αυλή, στο σπίτι σου ή στη γειτονιά σου που μπορεί να βελτιωθεί;
Δημιουργούμε:
Φωτογραφίζουμε τα μέρη που θα μπορούσαν να γίνουν ομορφότερα με τη δική μας παρέμβαση! Εκτυπώνουμε τις φωτογραφίες, συζητάμε τι δεν μας αρέσει και τι θα μπορούσαμε να αλλάξουμε. Πιάνουμε τα χρώματα και ξεκινάμε τη μεταμόρφωση, αρχικά πάνω στις εικόνες!
Έπειτα κρίνουμε ποια από τις αλλαγές μπορεί να γίνει από μας αλλά και πού πρέπει να απευθυνθούμε για τις υπόλοιπες. Μήπως να πιάσουμε κι εμείς κιμωλίες για να χρωματίσουμε την σχολική αυλή ή τη γειτονιά μας; Μήπως να δημιουργήσουμε τον μικρό μας κήπο ή έστω την πράσινη γωνιά μας στην τάξη ή στο δωμάτιο; Μικρές αλλαγές, το πρώτο βήμα για τις μεγάλες.
Συζητάμε:
Μια ακόμη αφορμή για διάλογο μπορεί να αποτελέσει η διαφορά του φυσικού και του αστικού περιβάλλοντος αλλά και η δική μας σχέση με τη φύση. Τι βλέπουμε εμείς από το παράθυρό μας; Πόσο κοντά από το σπίτι μας μπορούμε να βρούμε πράσινο;
Πολυγλωσσικά:
Τι να σημαίνει άραγε Φλορέτ; Μας θυμίζει κάποια άλλη λέξη;
Florette στα γαλλικά, flower στα αγγλικά, flor στα ισπανικά, Φλώρα το αντίστοιχο όνομα στα ελληνικά. Πολλά διαφορετικά λουλούδια, με ίδια όμως ρίζα. Ξέρουμε τη λέξη λουλούδι και σε άλλες γλώσσες; Αφού γράψουμε τη λέξη στις γλώσσες που ξέρουμε μπορούμε να συγκρίνουμε. Σε ποιες γλώσσες υπάρχουν κοινά γράμματα; Ποια είναι η πιο μεγάλη και η πιο μικρή λέξη;
Γλώσσα:
Η διαδρομή της Μάε από το σπίτι της στο πράσινο σημείο της πόλης, το Φλορέτ αποτελεί έναυσμα για εκμάθηση των τοπικών επιρρημάτων (πέρασε πάνω από τη γέφυρα, ανάμεσα από τα κτήρια, κάτω από φανοστάτες…). Η χαρτογράφηση της πορείας αυτής μπορεί να αποτελέσει σκαλωσιά για την περιγραφή προσωπικών διαδρομών, όπως τη διαδρομή από το σπίτι τους στο πιο κοντινό πάρκο.
Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε τη “σκαλωσιά” που ετοιμάσαμε!
Στα τοπικά επιρρήματα μπορούμε να εξασκηθούμε και μέσα από τον εντοπισμό των ζώων στις εικόνες του βιβλίου, παρατηρώντας παράλληλα πώς αυτά γεμίζουν τις εικόνες όταν ανθίζει ο κήπος μιας και στο γκρι φόντο της πόλης δεν υπήρχαν σχεδόν πουθενά!
Μια διαδικασία πρώτης ανάγνωσης μπορεί να είναι η αντιστοιχία λέξεων- εικόνων μέσα από υλικό που κατασκευάζουμε μαζί με τα παιδιά. Διαλέγουμε ποια αντικείμενα ή πρόσωπα της ιστορίας μας άρεσαν, τα σχεδιάζουμε και γράφουμε τις αντίστοιχες λέξεις σε μικρά χαρτάκια. Ανακατεύουμε και πάμε για συναρμολόγηση! Προτείνουμε τη δημιουργία αυτοσχέδιων παιχνιδιών με υλικά ανακυκλώσιμα που υπάρχουν στο σπίτι/στο σχολείο. Εδώ το δικό μας παιχνίδι αντιστοίχισης, με χρήση χαρτόκουτας:
Αριθμητισμός:
Και μιας και μιλάμε για χαρτόκουτες, γεμάτο το σπίτι της Μάε με αυτές της μετακόμισης! Τι σχήμα έχουν οι κούτες; Πόσα τετράγωνα υπάρχουν σε κάθε χαρτόκουτα; Ευκαιρία για διάκριση των στερεών και των επίπεδων σχημάτων!Ευκαιρία, έπειτα, για εκτιμήσεις. Άραγε, πόσες περίπου κούτες υπάρχουν στην εικόνα; Ποιος είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να τις μετρήσεις; Πόσο κοντά στις εκτιμήσεις σου έπεσες;
Εξερευνούμε:
Με αφορμή τη γυάλα των θησαυρών της Μάε γινόμαστε ντετέκτιβ με αποστολή την εύρεση των δικών μας θησαυρών στη φύση. Η εξερεύνηση αυτή μπορεί να είναι ελεύθερη, δίνοντας στα παιδιά την ευκαιρία να ορίσουν τι είναι θησαυρός γι’ αυτά γύρω τους αλλά και οργανωμένη από εμάς. Ορίστε και η δική μας λίστα με τα αντικείμενα που προτείναμε στους μικρούς ντετέκτιβ.
Επεξεργαζόμαστε τα ευρήματα, συζητώντας για την ομορφιά τους, τη μοναδικότητα τους αλλά και τη χρησιμότητά τους. Έχουν κάποια σχέση μεταξύ τους; Τι γνωρίζουμε γι’ αυτά;, ρωτήσαμε εμείς. «Τα μυρμήγκια δεν σταματάνε ποτέ;», «Γιατί η αράχνη κάνει ιστό;», «Ποιο ζώο άφησε αυτό το αποτύπωμα;», ρωτήσανε αυτά. Το ενδιαφέρον και οι ερωτήσεις των παιδιών οδηγούν στην από κοινού αναζήτηση πληροφοριών και μπορεί να φτάσουν την εξερεύνηση σε μονοπάτια που δεν είχαμε καν φανταστεί.
Κινούμαστε:
Μιλώντας για χώρο ζωντανό, εσείς έχετε δοκιμάσει ποτέ να βγείτε για έναν σιωπηλό περίπατο στη φύση, να ακούσετε τι έχει να σας πει; Ας περπατήσουμε παρέα και παράλληλα μόνες και μόνοι παρατηρώντας το ηχοτοπίο. Ας σκεφτούμε έπειτα την εμπειρία αυτή.
Τι ακούσαμε στη σιωπή; Τι γλώσσα μιλάει η φύση;
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:
Η Anna Walker γράφει και εικονογραφεί παιδικά βιβλία από το στούντιό της στη Μελβούρνη. Η ίδια μας εξηγεί τι αποτέλεσε έμπνευση για το βιβλίο : «Η ιδέα για το Φλορέτ γεννήθηκε όταν ταξίδεψα με την οικογένειά μου στο Παρίσι. Ήμασταν στο δρόμο μας για το Λούβρο όταν παρατήρησα μια βιτρίνα γεμάτη φυτά. Συνεχίσαμε να περπατάμε αλλά δε σταμάτησα να σκέφτομαι αυτό το δάσος πίσω από το τζάμι…»
Άλλα βιβλία της Anna Walker στα ελληνικά: Ο κύριος Ουφ, εκδόσεις Μικρή Σελήνη
Τίτλος: Φλορέτ
Τίτλος πρωτότυπου: Florette, 2018
Συγγραφέας και εικονογράφος: Anna Walker
Μετάφραση: Μαριάννα Ψύχαλου
Εκδότης: Μικρή Σελήνη, 2019
Προτεινόμενη ηλικία: 4+
22.09.2021 at 13:49
[…] Υ.γ: Την ιστορία αυτή έχουμε χρησιμοποιήσει τόσο σε πρώτο όσο και σε δεύτερο επίπεδο στην εκμάθηση της γλώσσας με παιδιά που έχουν εκφράσει μια αγάπη για τα φυτά ή έναν προβληματισμό για τη ζωή στη φύση ή στην πόλη. Την έχουμε μοιραστεί σε παλιότερο ποστ μαζί σας και μπορείτε να το βρείτε εδώ […]