Πώς διαβάζουμε ένα βιβλίο μαζί με τα παιδιά
Η συνάντηση με ένα βιβλίο
– Παιδιά, το βιβλίο!
– Βιβλίο, τα παιδιά!
Είναι αλήθεια πως η γνωριμία των παιδιών με το βιβλίο μπορεί να γίνει και χωρίς συστάσεις. Μπορεί να το ξεφυλλίσουν, να το μυρίσουν, να σκεφτούν πως κάτι τους θυμίζει. Μπορεί να το ερωτευτούν από την πρώτη σελίδα ή να τους περάσει αδιάφορο και να το χρησιμοποιήσουν σαν σουπλά για το κολατσιό τους.
Αντί να αφήσουμε στην τύχη της αυτή την γνωριμία μπορούμε να μοιραστούμε την εμπειρία της ανάγνωσης μαζί τους, ώστε να εξερευνήσουμε την ιστορία παρέα, ξεκλειδώνοντας την πραγματικότητα και κάνοντας βήματα προς τη φανταστικότητα.
- Επεξεργαζόμαστε το εξώφυλλο του βιβλίου: παρατηρούμε και κάνουμε υποθέσεις ως προς το περιεχόμενο του. Πού βρίσκεται ο τίτλος; Μπορούμε να βρούμε πού είναι το όνομα του συγγραφέα;
2. Διερευνούμε τις πρότερες γνώσεις τους. Τι γνωρίζουν τα παιδιά για το θέμα του βιβλίου που διαβάζουμε;
3. Κατά την ανάγνωση κάνουμε συνδέσεις της πραγματικότητας μας με αυτής του βιβλίου. Έχουμε αντίστοιχα βιώματα με αυτά των ηρώων; Αν όχι πως πιστεύουμε ότι θα νιώθαμε; Καλλιεργούμε την ενσυναίσθηση βάζοντας τον εαυτό μας στη θέση των άλλων.
4. Κάνουμε υποθέσεις. Τι πιστεύεις ότι θα συμβεί στη συνέχεια; Μήπως οι εικόνες μας βοηθούν να καταλάβουμε; Προσπαθούμε να αποκωδικοποιήσουμε το νόημα μέσα από αυτές πριν διαβάσουμε τη συνέχεια.
5. Ενθαρρύνουμε την εξερεύνηση της μορφής, εικόνων και λέξεων! Αντικείμενα, σχήματα, πρόσωπα αλλά και λέξεις μικρές ή μεγάλες, μπορεί να φαντάζουν λεπτομέρειες αλλά είναι τα μικρά μας κλειδάκια στο ξεκλείδωμα της ιστορίας μας.
6. Συζητάμε για το βιβλίο αφού τελειώσει: Θα άλλαζες κάτι στην ιστορία; Πώς θα εικονογραφούσες εσύ το εξώφυλλο; Ποιον από τους χαρακτήρες της ιστορίας θα ήθελες να γνωρίσεις;
7. Μπορεί η ανάγνωση να έχει ολοκληρωθεί αλλά κουβαλάμε την ιστορία μαζί μας για όσο μας χρειάζεται συζητώντας γι’ αυτήν στον περίπατό μας ή σε στιγμές που οι ήρωες και οι ηρωίδες μπορούν να δώσουν μια λύση στη βιωμένη ιστορία που εμείς γράφουμε.