Συναντώ το Φ στο Φλορέτ
Για την πρώτη γραφή ή την πρώτη εξοικείωση στη γραφή μιας νέας γλώσσας μας αρέσει πολύ να μιλάμε και να προβληματιζόμαστε.
Είπαμε και σε προηγούμενη ανάρτηση πως προτείνουμε την εκμάθηση αλλά και εξάσκηση σε κάθε γράμμα σε ένα πλαίσιο με νόημα για τα παιδιά, μέσα από λέξεις που προκύπτουν από το θεματικό τους σύμπαν. Γι’ αυτό και αφιερώνουμε χρόνο πολύ στο να ακούσουμε τις βιωμένες ιστορίες τους, να επιλέξουμε λέξεις δυνατές και ουσιαστικές και να αποφασίσουμε ποιες από τις πραγματικές ή φανταστικές ιστορίες που εμείς κουβαλάμε στην συλλογή μας μπορούν να συνοδεύσουν αυτές τις λέξεις, ποιες θα μοιραστούμε με αυτά επειδή πιστεύουμε πως θα έχουν κάτι να τους πούνε.
Από την ιστορία θα φτάσουμε στη λέξη και από τη λέξη στο γράμμα. Κι από το γράμμα θα φτάσουμε σε νέες λέξεις και σε νέες ιστορίες.
Η διδασκαλία δεν είναι μια συνταγή έτοιμη προς εκτέλεση. Θέλει δοκιμές μιας και τα παιδιά που έχουμε δίπλα μας δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες και ενδιαφέροντα. Η χρήση μιας εικονογραφημένης ιστορίας είναι μια «συνταγή» ανοιχτή σε νέα υλικά και νέες γεύσεις. Δεν έχει όριο ηλικιακό ούτε όριο εθνικό. Θα μιλήσει στα παιδιά με τις εικόνες ή με τις λέξεις. Θα μιλήσει τη γλώσσα της φανταστικότητας που την ξέρει κάθε πλάσμα μόνο που καμιά φορά θέλει λίγο σπρώξιμο για να την μιλήσει.
Επιλέγουμε τη συνάντηση με το γράμμα μέσα από μια ιστορία γιατί απευθυνόμαστε σε κάθε παιδί κι όχι μόνο στα παιδιά της πρώτης τάξης. Στο παιδί που μιλάει και γράφει σε κάποια άλλη γλώσσα αλλά όχι ακόμη στα ελληνικά. Σε ένα μεγαλύτερο παιδί που του στερήθηκε το δικαίωμα στην εκπαίδευση τα προηγούμενα χρόνια.
Και άντε το συναντήσαμε. Τώρα πως το γνωρίζουμε;
Μαζί σας θα μοιραστούμε σήμερα την γνωριμία μας με το γράμμα Φ στην ιστορία Φλορέτ.
Συναντούμε το γράμμα ήδη στο εξώφυλλο του βιβλίου και ξεκινάμε να το γνωρίζουμε λίγο καλύτερα…
- Το αναγνωρίζουμε σε λέξεις τις ιστορίας, Το γράφουμε σχηματίζοντας ουράνια τόξα γύρω από αυτό, το αντιγράφουμε (ουφ, βαρετό πολύ βαρετό αλλά καμιά φορά χρειάζεται κι αυτό), παρατηρούμε με τα βελάκια ποια είναι η βολική κατεύθυνση κάθε γράμματος κι αν μας βολεύει την τηρούμε, αν όχι δεν μας πειράζει υπάρχουν πολλοί δρόμοι για να μας πετύχει κάθε γράμμα.
- Μπορούμε ακόμη να εξερευνήσουμε τις αισθήσεις μας εκκινώντας από το γράμμα:
- Αλλά και να παίξουμε το κλασσικό παιχνίδι ντόμινο με λέξεις που ξεκινούν ή περιέχουν το γράμμα φ:
Τόσοι τρόποι, δε μπορεί, όλο και κάποιος θα μας ταιριάξει…
Υ.γ: Την ιστορία αυτή έχουμε χρησιμοποιήσει τόσο σε πρώτο όσο και σε δεύτερο επίπεδο στην εκμάθηση της γλώσσας με παιδιά που έχουν εκφράσει μια αγάπη για τα φυτά ή έναν προβληματισμό για τη ζωή στη φύση ή στην πόλη. Την έχουμε μοιραστεί σε παλιότερο ποστ μαζί σας και μπορείτε να το βρείτε εδώ